Skip to main content

Vårdflex

Vill du ha ett yrke där du gör skillnad i människors liv varje dag? Då är dessa utbildningar rätt för dig.

Vårdflex är ett flexibelt sätt att studera som gör det möjligt att arbeta samtidigt. När du är klar med dina studier finns goda möjligheter till arbete.

Efter vårdutbildningen får du yrkestiteln vårdbiträde eller undersköterska.

Studiestart och ansökan

Start: 25 augusti 2025

Ansök: 21 april - 18 maj 2025

Start: 3 november 2025

Ansök: 8 september - 28 september 2025

Start: 12 januari 2026

Ansök: 13 oktober - 9 november 2025

Start: 23 mars 2026

Ansök: 19 januari - 15 februari 2026

Framtid

Enligt Arbetsförmedlingen finns just nu stora möjligheter till att få jobb som undersköterska. Tittar vi fem år framåt i tiden förväntas efterfrågan dessutom öka jämfört med idag.

Läs mer om Undersköterska inom vårdavdelning och mottagning samt Undersköterska inom hemtjänst och äldreboende på Arbetsförmedlingens hemsida.

Utbildningstyp

Komvux yrkesutbildning

Studielängd

Minst 60 veckor

Studietakt

Individuell planering; del- eller heltid

Studieort

Falkenberg

Studieform

Flex

Poäng

1500 p*

*med reservation för ändringar

Om utbildningen

När du läser vårdvuxämnen på flex betyder det att du gör en stor del av studierna hemma och en del i skolan. Om du arbetar inom vården och vill läsa samtidigt kan dessa ämnen vara ett bra alternativ för dig. Här studerar du på distans med vår lärplattform Google Classroom. Du har några träffar på Vuxenutbildningen under din utbildning men den största delen läser du på distans via datorn på tider som passar dig bäst. Du har ditt studiematerial och din lärarkontakt på Google Classroom under hela din utbildning.

I följande ämnen ingår APL (arbetsplatsförlagt lärande) i Falkenberg, Varberg eller Halmstad. Du följer en handledare och dennes schema även kvällar och helger. Arbetstiderna varierar mellan kl. 06.30-22.00 vardagar och helger.

  • Social omsorg nivå 1
  • Funktionsförmåga och funktionsnedsättning nivå 1
  • Funktionsförmåga och funktionsnedsättning nivå 2
  • Psykiatri nivå 2
  • Hälso- och sjukvård nivå 2
  • Social omsorg nivå 2

Undersköterska - skyddad yrkestitel från 1 juli 2023

Från den 1 juli 2023 är undersköterska en skyddad yrkestitel, vilket innebär att du behöver ett bevis från Socialstyrelsen för att kunna använda titeln undersköterska. Det betyder bland annat att du som inte har läst Svenska 1 eller Svenska som andraspråk 1 sedan tidigare behöver komplettera med detta för att få ut ditt bevis. Läs mer på Socialstyrelsens hemsida.

Olika studieformer

I Falkenberg finns olika studieformer för vård- och omsorg. Du kan läsa flexämnen på distans samtidigt som du arbetar eller läsa hela utbildningen på 60 veckor om du läser Undersköterska. Välkommen att ta kontakt med en Studie- och yrkesvägledare för att hitta den bästa lösningen för dig. De kan även hjälpa dig som arbetat inom vården och som vill validera dina yrkeskunskaper.

Behörighet

För att vara behörig till utbildningen krävs godkänt betyg i svenska eller svenska som andraspråk på grundskolenivå eller motsvarande kunskaper.

Kostnader

Utbildningen är CSN-berättigad. Kostnader för läromedel tillkommer.

Litteratur

När du har blivit antagen till utbildningen får du information av din lärare om vilka läromedel du behöver. Du som elev får själv stå för kostnaden av läromedlen.

Utbildningsplan

Vårdbiträde

ÄMNE POÄNG FÖRKUNSKAPER
Anatomi och fysiologi nivå 1a1 eller 1b 50 eller 100  
Funktionsförmåga och funktionsnedsättning nivå 1 100  
Gerontologi och geriatril nivå 1 100  
Hälso- och sjukvård nivå 1 100

Anatomi och fysiologi nivå 1b

Omvårdnad nivå 1

Social omsorg nivå 1

Omvårdnad nivå 1 100  
Psykiatri nivå 1 100  
Psykologi nivå 1 50  
Social omsorg nivå 1 100  
Svenska eller Svenska som andraspråk nivå 1 100  
Poäng 800*  

Undersköterska

Anatomi och fysiologi nivå 1a2 50 Har du läst Anatomi och fysiologi nivå 1b behöver du inte läsa nivå 1a2
Funktionsförmåga och funktionsnedsättning nivå 2 100 Funktionsförmåga och funktionsnedsättning nivå 1
Hälso- och sjukvård nivå 2 100 Hälso- och sjukvård nivå 1
Omvårdnad nivå 2 100 Omvårdnad nivå 1
Psykiatri nivå 2 100 Psykiatri nivå 1
Social omsorg nivå 2 100 Social omsorg nivå 1
Vård och omsorg - specialisering nivå 1 100 Kan läsas flera gånger som fördjupning 
Samhällskunskap nivå 1a1 50  
     
Totalt antal poäng 1500*  

*Med reservation för ändringar.

  • Du är garanterad APL på minst 15 % av den totala utbildningstiden. 50 poängs ämnena och APL ämnena är utlagda med 25 % studietakt, 100 poängs ämnena är utlagda på 50 % studietakt.
  • Läser du ämnena i första tabellen under VÅRDBITRÄDE (800 poäng) blir du utbildat vårdbiträde. Läser du alla ämnen under båda tabellerna VÅRDBITRÄDE och UNDERSKÖTERSKA (1500 poäng) blir du utbildad undersköterska.
  • Från den 1 juli 2023 är undersköterska en skyddad yrkestitel, vilket innebär att du behöver ett bevis från Socialstyrelsen för att kunna använda titeln undersköterska. Det betyder bland annat att du som inte har läst Svenska 1 eller Svenska som andraspråk 1 sedan tidigare behöver komplettera med detta för att få ut ditt bevis. Läs mer på Socialstyrelsens hemsida.
Gymnasieexamen

Om du vill studera mot en gymnasieexamen behöver du även läsa ämnet Komvuxarbete för yrkesområdet vård och omsorg (ämneskod KVARVO). Kontakta en studie- och yrkesvägledare för att lägga upp en studieplan.

Observera att ändringar kan ske i utbud och yrkespaket. Utbildningen startar under förutsättning att den har tillräckligt många sökande.