Skip to main content

Kock

Vill du kunna skapa smakupplevelser från grunden? Sök då till kock i vår praktiska yrkesutbildning.

Som kock lagar du mat i restaurang, storkök eller café. Du arbetar med menyplanering, matlagning, specialkost och livsmedelshantering. Du använder råvaror på kreativa och effektiva sätt. Arbetet som kock innebär dock inte bara att laga god mat, utan även att ge gästen ett gott bemötande och en härlig upplevelse. Samtidigt ska du också samarbeta med andra i kökets ofta snabba tempo.

Studiestart och ansökan

Start: 25 augusti 2025

Ansök: 21 april - 18 maj 2025

Framtid

Enligt Arbetsförmedlingen finns just nu stora möjligheter till att få jobb, särskilt för utbildade kockar inom offentlig sektor och restaurangnäring. Tittar vi fem år framåt i tiden förväntas efterfrågan dessutom öka jämfört med idag.

Läs mer om Kock på Arbetsförmedlingens webbsida.

Utbildningstyp

Komvux yrkesutbildning

Studielängd

Minst 43 veckor

Studietakt

Heltid

Studieort

Falkenberg

Studieform

Klass eller kombinationsutbildning*

*planeras alltid i samråd med studie och yrkesvägledare

Poäng

1200 poäng*

*med reservation för ändringar

Om utbildningen

Vi erbjuder en bred utbildning som är uppdaterad med dagens trender och efterfrågan inom matlagning. Som kock får du även arbeta utifrån ett hållbart och etiskt synsätt på mat och livsmedel. Under utbildningen blandas teoretiska moment med praktiska.

Utbildningen ger dig kunskaper om allt från grunder inom matlagning till en fördjupad kunskap inom kokkonsten. I utbildningen kommer du få ta del av allt du behöver för att arbeta som kock: grundläggande kunskaper om råvaror, matlagning, hantering, tillagning, livsmedelshygien och allergener. Du kommer att få kunskaper om att implementera ansvar, kvalitetsmedvetenhet och företagsekonomisk förståelse i ditt arbete. Du lär dig även att hantera den utrustning och redskap som finns i ett kök på ett säkert och ansvarsfullt sätt samt hur du arbetar med hygien i köksmiljön.

Då det ingår APL i utbildningen är detta en ypperlig möjlighet att skapa kontakter i branschen och i ditt yrkesval.

Behörighet

För att vara behörig till utbildningen krävs godkänt betyg i svenska eller svenska som andraspråk på grundskolenivå eller motsvarande kunskaper.

Om du saknar behörighet kan utbildningen även läsas som en kombinationsutbildning. Du läser då svenska eller svenska som andraspråk samtidigt som du läser din yrkesutbildning. Du förväntas delta på lektioner i skolan varje vecka.

Kostnader

Kostnader för läromedel och skyddsutrustning kan tillkomma. Utbildningen är CSN-berättigad.

Litteratur

Du får information om litteratur av din lärare när du blivit antagen till utbildningen.

Utbildningsplan

ÄMNE ÄMNESKOD POÄNG
Livsmedels- och näringskunskap nivå 1 LIVM1000X 100
Livsmedelshygien nivå 1 LIVS1000X 100
Mat och dryck i kombination nivå 1 MATD1000X 100
Matlagning nivå 1 MATG1000X 100
Matlagning nivå 2 MATG2000X 100
Matlagning nivå 3 MATG3000X 200
Matlagning nivå 4 MATG4000X 200
Matlagning nivå 5 MATG5000X 200
Service och bemötande nivå 1 SERV1000X 100
Totalt antal poäng   1200*

*Med reservation för ändringar.

Du är garanterad APL på minst 15 % av den totala utbildningstiden.

Gymnasieexamen

Saknar du gymnasieexamen sedan tidigare? Kontakta våra studie- och yrkesvägledare för individuell planering/information.

Observera att ändringar kan ske i utbud och kurspaket. Utbildningen startar under förutsättning att den har tillräckligt många sökande.