Skip to main content

Golvläggare

Tycker du om färg och form samtidigt som du är intresserad av byggbranschen? Då kan golvläggare vara yrkesutbildningen för dig.

Golvläggare arbetar med att lägga plastmattor, linoleum, textil, parkett eller klinker i bostäder, kontor eller offentliga lokaler. Du förbereder underlaget, kapar och monterar material med hög precision. Du jobbar med allt från renovering till nybyggnationer.

För att trivas med yrket så bör du tycka om att vara noggrann och vilja utveckla ett sinne för detaljer. Du bör också vara medveten om att en hel del av arbetet sker på knä, så det är bra om du är i god fysisk form.

Studiestart och ansökan

Start: 25 augusti 2025

Ansök: 21 april - 18 maj 2025

Start: 3 november 2025

Ansök: 8 september - 28 september 2025

Start: 12 januari 2026

Ansök: 13 oktober - 9 november 2025

Start: 23 mars 2026

Ansök: 19 januari - 15 februari 2026

Start: 1 juni 2026

Ansök: 6 april - 19 april 2026

Framtid

Tidigare har Arbetsförmedlingen rapporterat om att det råder brist på golvläggare med utbildning. Då byggbranschen på många håll har kallnat (på grund av rådande läge) finns tyvärr inte så många jobb ute att söka just nu, men när det vänder är framtidsutsikterna goda.

Läs mer om Golvläggare på Arbetsförmedlingens hemsida.

Utbildningstyp

Komvux yrkesutbildning

Studielängd

Minst 54 veckor

Studietakt

Heltid

Studieort

Halmstad eller Varberg + delvis i Göteborg

Studieform

 Klass eller kombinationsutbildning

Poäng

1500 poäng*

*med reservation för ändringar

Om utbildningen

Yrkesutbildningen kombinerar teori med praktik och riktar sig till dig som är över 20 år. I utbildningen ingår ämnen inom husbyggnad och golvläggning. Du får grundläggande teoretiska kunskaper inom till exempel ritningsläsning, arbetsmiljö och byggteknik. Du får även prova på praktiska övningar inom till exempel murning och snickeri/träarbete. Därefter läser du ämnen inom golvläggning som även omfattar förarbetet såsom rivning av gamla mattor, spackling och slipning innan golvläggningen.

Under utbildningen får du också läsa säkerhetsutbildningar relevanta för branschen. Utbildningar som är kopplade till ID06 registreras per automatik.

Kombinationsutbildning

Om du läser Golvläggare som en kombinationsutbildning tillkommer ämnen i svenska eller svenska som andraspråk. Utbildningen blir då längre. Kontakta en studie- och yrkesvägledare för att lägga upp din studieplan. På sidan Kombinationsutbildning kan du läsa mer om dessa utbildningar.

Behörighet

För att vara behörig till utbildningen krävs godkänt betyg i svenska eller svenska som andraspråk på grundskolenivå eller motsvarande kunskaper.

Om du saknar behörighet kan utbildningen även läsas som en kombinationsutbildning. Du läser då svenska eller svenska som andraspråk samtidigt som du läser din yrkesutbildning. Du förväntas delta på lektioner i skolan varje vecka.

Kostnader

Kostnader för läromedel och skyddsutrustning kan tillkomma. Utbildningen är CSN-berättigad.

Litteratur

Du får information om litteratur av din lärare när du blivit antagen till utbildningen.

Utbildningsplan

ÄMNE ÄMNESKOD POÄNG
Bygg och anläggning nivå 1 BYGO1000X 200
Bygg och anläggning nivå 2 BYGO2000X 200
Golvläggning nivå 1 GOLV1000X 100
Golvläggning nivå 2 GOLV2000X 100
Golvläggning nivå 3 GOLV3000X 200
Husbyggnad nivå 1 HUSB1000X 200
Husbyggnad nivå 2 HUSB2000X 200
Husbyggnad nivå 3 HUSB3000X 200
Tätskikt - våtrum nivå 1 TATS1000X 100
Totalt antal poäng   1500*

*Med reservation för ändringar.

Du är garanterad APL på minst 15 % av den totala utbildningstiden.

Gymnasieexamen

Saknar du gymnasieexamen sedan tidigare? Kontakta våra studie- och yrkesvägledare för individuell planering/information.

Observera att ändringar kan ske i utbud och kurspaket. Utbildningen startar under förutsättning att den har tillräckligt många sökande.