Skip to main content

Anläggningsarbetare

Vill du vara med och lägga basen till framtidens samhälle? Som anläggningsarbetare är du med och formar grunden till vår infrastruktur - vägar, broar, tunnlar, vatten- och avloppssystem.

Du jobbar ofta utomhus och i team, med både maskiner och manuellt arbete. En dag kan du lägga rör, nästa dag asfaltera eller gjuta betong. Det är ett fysiskt yrke med stor variation och tydliga resultat. Du ser direkt vad du har åstadkommit.

Branschråd rekommenderar att du är noggrann, gillar fysiskt arbete och trivs med att jobba ute i alla väder. Du ska även känna att du kommer att vilja utveckla din samarbetsförmåga, ditt säkerhetstänk och ansvarskänsla samtidigt som du kommer att lära dig läsa ritningar och planera ditt arbete.

Studiestart och ansökan

Start: 25 augusti 2025

Ansök: 21 april - 18 maj 2025

Start: 3 november 2025

Ansök: 8 september - 28 september 2025

Start: 12 januari 2026

Ansök: 13 oktober - 9 november 2025

Start: 23 mars 2026

Ansök: 19 januari - 15 februari 2026

Start: 1 juni 2026

Ansök: 6 april - 19 april 2026

Framtid

Enligt Arbetsförmedlingen är efterfrågan på anläggningsarbetare med yrkesbevis mycket god, både på kort och lång sikt. Sveriges stora behov av ny infrastruktur och underhåll av befintliga vägar och VA-system gör att yrket är ett framtidsyrke. Det råder brist på utbildad personal i stora delar av landet.

Läs mer om Anläggningsarbetare på Arbetsförmedlingens hemsida.

Utbildningstyp

Komvux yrkesutbildning

Studielängd

Minst 54 veckor

Studietakt

Heltid

Studieort

Halmstad eller Varberg

Studieform

Klass eller kombinationsutbildning

Poäng

1600 poäng*

*med reservation för ändringar

Om utbildningen

Yrkesutbildningen kombinerar teori med praktik och riktar sig till dig som är över 20 år. Inom utbildningen kommer du utöver anläggningskurser läsa kurser inom Bygg och anläggning. Där får du grundläggande teoretiska kunskaper inom till exempel ritningsläsning, arbetsmiljö och byggteknik. Du får även prova på praktiska övningar inom snickeri/träarbete, måleri samt plåtslageri. Därefter läser du kurser inom din valda yrkesinriktning.

Du har möjlighet att specialisera dig och arbeta med underhåll och ledningsnät under gator och vägar eller med nyanläggning av asfalt.  Andra arbetsuppgifter kan vara att anlägga utemiljöer, till exempel gräsmattor, sten- eller plattgångar. 

Under utbildningen får du också läsa säkerhetsutbildningar relevanta för branschen. Utbildningar som är kopplade till ID06 registreras per automatik.

Utbildningen innehåller APL (arbetsplatsförlagt lärande) då du är ute på en arbetsplats. På din APL har du kontinuerligt stöd av en eller flera handledare och i skolan finns din lärare tillgänglig under lektionstillfällena.

Kombinationsutbildning

Om du läser utbildningen som en kombinationsutbildning tillkommer kurser i svenska eller svenska som andraspråk. Utbildningen blir då längre. Kontakta en studie- och yrkesvägledare för att lägga upp en studieplan.

På sidan Kombinationsutbildning kan du läsa mer om dessa utbildningar.

Behörighet

För att vara behörig till utbildningen krävs godkänt betyg i svenska eller svenska som andraspråk på grundskolenivå eller motsvarande kunskaper.

Om du saknar behörighet kan utbildningen även läsas som en kombinationsutbildning. Du läser då svenska eller svenska som andraspråk samtidigt som du läser din yrkesutbildning. Du förväntas delta på lektioner i skolan varje vecka.

Kostnader

Kostnader för läromedel och skyddsutrustning kan tillkomma. Utbildningen är CSN-berättigad.

Litteratur

Du får information om litteratur av din lärare när du blivit antagen till utbildningen.

Utbildningsplan

ÄMNE ÄMNESKOD POÄNG
Anläggning nivå 1 ANLA1000X 150
Anläggning nivå 2 ANLA2000X 150
Anläggning nivå 3 ANLA3000X 200
Betong nivå 1 BETO1000X 200
Bygg och anläggning nivå 1 BYGO1000X 200
Bygg och anläggning nivå 2 BYGO2000X 200
Ledningsbyggnad nivå 1 LEDN1000X 200
Stensättning nivå 1 STES1000X 200
Trädgårdsanläggning nivå 1 TRAD1000X 100
Totalt antal poäng   1600*

*Med reservation för ändringar.

Du är garanterad APL på minst 15 % av den totala utbildningstiden.

Gymnasieexamen

Saknar du gymnasieexamen sedan tidigare? Kontakta våra studie- och yrkesvägledare för individuell planering/information.

Observera att ändringar kan ske i utbud och kurspaket. Utbildningen startar under förutsättning att den har tillräckligt många sökande.